7 tips als je rentevaste periode afloopt

29 mei 2017 - Thijs Winkelmolen

De rente is de afgelopen jaren flink gedaald. Als je rentevaste periode afloopt gaan je hypotheekkosten waarschijnlijk omlaag. Hier vind je 7 tips voor als je een nieuwe rente afspreekt.

1. Zoek uit wat de actuele rentetarieven zijn

Zoek ook uit wat andere aanbieders voor rentetarieven aanbieden. Vergelijk dit met de tarieven van je huidige hypotheekverstrekker.

2. Check of er opslagen in je rente zitten

Vaak betaal je extra rente als je hypotheek hoog is in vergelijking met de waarde van je huis. Of dit zo is kun je navragen bij je hypotheekverstrekker. Als je huis meer waard is geworden of als je hebt afgelost, kunnen deze opslagen misschien vervallen. Je kunt kijken naar de WOZ-waarde van je huis op je aanslag gemeentebelastingen. Je kunt ook een taxatie laten maken.

3. Overweeg een overstap

Je kunt meestal boetevrij overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Houd er wel rekening mee dat je dan te maken krijgt met andere kosten. Houd rekening met circa €1.000 notariskosten en €1.500 tot €3.000 aan kosten voor advies. De advieskosten kun je wel aftrekken bij je belastingaangifte. Reken uit of de overstapkosten de moeite waard zijn in verhouding tot de rentebesparing.

4. Vraag financieel advies

Vaak zijn de diensten van een adviseur die je advies heeft gegeven toen je de hypotheek afsloot gratis. Je hebt er toen namelijk al voor betaald. Check dit voor je om advies vraagt. Als je echt iets gaat veranderen aan je hypotheek is het advies waarschijnlijk niet gratis.

5. Reken jezelf niet rijk

Reken uit hoeveel er netto verandert elke maand. Door de hypotheekrenteaftrek is dit een stuk minder dan het bedrag dat je bruto meer of minder gaat betalen. Denk er ook aan dat de hypotheekrenteaftrek de komende jaren steeds minder wordt.

6. Houd je meer over, bedenk wat je ermee doet

Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Wil je extra sparen, stel dan een maandelijkse overboeking in naar een spaarrekening. Je kunt ook extra aflossen op je hypotheek. Of kijk of je het kunt gebruiken voor extra pensioen. Vaak krijg je daar ook nog belastingvoordelen bij.

7. Voorkom dat je een naheffing van de Belastingdienst krijgt

Met een voorlopige teruggave krijg je de hypotheekrenteaftrek verspreid over het jaar op je rekening gestort. Hoeveel je terugkrijgt van de Belastingdienst hangt af van je rentekosten. Als die dalen, krijg je ook minder renteaftrek. Pas je voorlopige teruggave aan om te voorkomen dat je na je definitieve belastingaangifte een naheffing krijgt.


09 jun 2022 De meerwaarde van Financiele Planning Veel mensen denken bij de term financiele planning vooral aan geld en cijfers. Jammer, want financi?le planning gaat over zoveel meer. Het gaat namelijk in eerste instantie over jou en het realiseren van...

Lees verder

08 apr 2022 Belastingvrij schenken en ontvangen Een schenking ontvangen van bijvoorbeeld je ouders is prettig. En als ouder je kind een financieel steuntje in de rug geven, zorgt ook voor een goed gevoel. Maar wat zijn de haken en ogen rond...

Lees verder

28 jan 2022 Hypotheekwijzigingen 2022 Ook in 2022 verandert er weer het e.e.a. op de hypotheekmarkt. De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2022 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.1.De NHG-grens wordt verhoogd. Voor...

Lees verder

Ontwikkeling: Code Matters, Design: Adeight