Behaal jij de gewenste toekomst

13 aug 2021 - Pascal Bastiaans

De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet. Onderzoek van bureau MarketResponse komt met opmerkelijke resultaten. Wat heeft deze pandemie ons gebracht? In ieder geval zijn Nederlanders meer gaan nadenken over hun financiele toekomst. En ruim een kwart gelooft dat met het maken van een financieel plan de gewenste toekomst behaald kan worden.

Toekomstplannen

De coronatijd is vooral gebruikt om op te ruimen, zo blijkt uit het onderzoek dat recent is gepubliceerd. Ongeveer een kwart van de mensen is het huis gaan verbouwen, aan een nieuwe hobby begonnen of is de financiele administratie gaan bijwerken. En dan komen er natuurlijk zaken aan het licht.

De helft van de Nederlanders is meer gaan nadenken over de toekomst en daar hoort het aanhouden van een financiele buffer bij. Schokkend is het om te moeten constateren, dat een vijfde van alle ondervraagden vermoedt dat zij hun financiele toekomstdoel niet halen, tenzij ze de loterij winnen.

De kracht van een financieel plan

Het is niet de loterij die mensen structureel dichter bij hun financiele doel kan brengen, het is een financieel plan. Het in kaart brengen van je financiele situatie is zo waardevol. Doordat je weet wat je uitgeeft (en waaraan) en wat er maandelijks binnenkomt, weet je precies of je overhoudt of tekort komt. En ook hoeveel.

Als je tekort komt, is het zinvol om te weten waaraan je geld uitgeeft. En kun je uitzoeken of je je uitgaven anders kunt inrichten, waardoor je wel geld overhoudt. Op het moment dat je geld overhoudt, is het belangrijk om te berekenen hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je financiele doel te halen.

De juiste navigatie

Als je weet waar je staat en waar je naar toe wilt, dan heb je een prima uitgangspositie om je financiele doelen te bereiken. Als je dit niet weet, hoe kun je dan ooit ergens komen waar je graag wilt zijn?

Een financieel plan is niet alleen je startpunt, maar is meer dan dat. Het is ook een gids om je te begeleiden in de mogelijke wegen naar je doel. Daarbij maakt het financieel plan gebruik van de elementen ‘geld’ en ‘tijd’.

Als je maandelijks 100 euro opzij legt en je financiele doel moet over twee jaar worden bereikt, dan is het logisch, dat dit op basis van die inleg niet veel meer zal zijn dan 24 maanden van 100 euro, dus 2.400 euro. Wie nog veertig jaar van zijn doel afzit en maandelijks 100 euro inlegt, legt in totaal 48.000 euro opzij Dan heb je nog geen rendement gerekend en ook geen inflatie.

Wat is wijsheid?

In het financiele plan bepaal je samen met een gecertificeerd financieel planner hoe jouw financiele doel er uit ziet. Wanneer dat geld bij elkaar moet zijn gespaard of belegd. Wat je maandelijks kunt missen om geld opzij te zetten om dat doel te bereiken. En welke beleggingen geschikt en passend zijn om in te zetten als vermogensbouwer. Dan hoef je niet meer te hopen op een prijs in de loterij, maar kun je zelf structureel aan je toekomst werken.


09 jun 2022 De meerwaarde van Financiele Planning Veel mensen denken bij de term financiele planning vooral aan geld en cijfers. Jammer, want financi?le planning gaat over zoveel meer. Het gaat namelijk in eerste instantie over jou en het realiseren van...

Lees verder

08 apr 2022 Belastingvrij schenken en ontvangen Een schenking ontvangen van bijvoorbeeld je ouders is prettig. En als ouder je kind een financieel steuntje in de rug geven, zorgt ook voor een goed gevoel. Maar wat zijn de haken en ogen rond...

Lees verder

28 jan 2022 Hypotheekwijzigingen 2022 Ook in 2022 verandert er weer het e.e.a. op de hypotheekmarkt. De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2022 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.1.De NHG-grens wordt verhoogd. Voor...

Lees verder

Ontwikkeling: Code Matters, Design: Adeight