Digitale erfenis

29 jun 2017 - Thijs Winkelmolen

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een profiel op Facebook, LinkedIn, Instagram en/of een e-mailaccount.

Tien jaar geleden kende haast niemand het begrip digitale erfenis. Wie gebruik maakt van internet laat daar persoonlijke sporen achter.

Wilt u eeuwig doorleven op internet?

Als iemand (onverwacht) overlijdt, moeten de nabestaanden alle digitale zaken dus maar zelf regelen. Dat begint dan vaak met (wanhopig) zoeken naar wachtwoorden van computer, laptop, tablet en/of telefoon.

Voor een digitaal testament kunnen mensen ook terecht bij de notaris. Het gaat dan om sociale media accounts en alle persoonlijke digitale data en zakelijke of financi?le bezittingen.

Maak een lijstje met accounts, gebruikersnamen, abonnementen en de wachtwoorden van je computer en telefoon en wijs een sociale media-executeur aan. Iemand die weet wat er na jouw dood met jouw sociale media profielen moet gebeuren. Wil je ze afsluiten of moet er een herinneringspagina van worden gemaakt!? Dat lijstje wordt aan het testament gehangen en samen met het testament in de fysieke kluis bewaard.

Het kan ook digitaal. Een voorbeeld is de digitale kluis van Digizeker, waarbij wordt samengewerkt met lokale notarissen. De notaris bewaart de digitale sleutel van de kluis en overhandigt die na overlijden aan de digitale executeur of nabestaanden.


09 jun 2022 De meerwaarde van Financiele Planning Veel mensen denken bij de term financiele planning vooral aan geld en cijfers. Jammer, want financi?le planning gaat over zoveel meer. Het gaat namelijk in eerste instantie over jou en het realiseren van...

Lees verder

08 apr 2022 Belastingvrij schenken en ontvangen Een schenking ontvangen van bijvoorbeeld je ouders is prettig. En als ouder je kind een financieel steuntje in de rug geven, zorgt ook voor een goed gevoel. Maar wat zijn de haken en ogen rond...

Lees verder

28 jan 2022 Hypotheekwijzigingen 2022 Ook in 2022 verandert er weer het e.e.a. op de hypotheekmarkt. De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2022 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.1.De NHG-grens wordt verhoogd. Voor...

Lees verder

Ontwikkeling: Code Matters, Design: Adeight