Digitale erfenis
29 jun 2017 - Thijs WinkelmolenBijna iedereen heeft tegenwoordig een profiel op Facebook, LinkedIn, Instagram en/of een e-mailaccount.
Tien jaar geleden kende haast niemand het begrip digitale erfenis. Wie gebruik maakt van internet laat daar persoonlijke sporen achter.
Wilt u eeuwig doorleven op internet?
Als iemand (onverwacht) overlijdt, moeten de nabestaanden alle digitale zaken dus maar zelf regelen. Dat begint dan vaak met (wanhopig) zoeken naar wachtwoorden van computer, laptop, tablet en/of telefoon.
Voor een digitaal testament kunnen mensen ook terecht bij de notaris. Het gaat dan om sociale media accounts en alle persoonlijke digitale data en zakelijke of financi?le bezittingen.
Maak een lijstje met accounts, gebruikersnamen, abonnementen en de wachtwoorden van je computer en telefoon en wijs een sociale media-executeur aan. Iemand die weet wat er na jouw dood met jouw sociale media profielen moet gebeuren. Wil je ze afsluiten of moet er een herinneringspagina van worden gemaakt!? Dat lijstje wordt aan het testament gehangen en samen met het testament in de fysieke kluis bewaard.
Het kan ook digitaal. Een voorbeeld is de digitale kluis van Digizeker, waarbij wordt samengewerkt met lokale notarissen. De notaris bewaart de digitale sleutel van de kluis en overhandigt die na overlijden aan de digitale executeur of nabestaanden.