Gewijzigde hypotheekregels volgens AFM (Autoriteit Financiële Markten)

15 dec 2016 - Thijs Winkelmolen

Met ingang van 2017 gelden strengere hypotheekeisen.

Maximaal mag 101% in plaats van 102% van de waarde van de woning worden geleend.

Ook de inkomenseisen veranderen. Het moment waarop getoetst wordt of de hypotheek verantwoord kan worden verstrekt, is gewijzigd door nieuwe Europese regels.

Omdat niet langer de datum van de hypotheekaanvraag als peildatum geldt, maar het moment waarop de bank akkoord gaat, dreigen hypotheken die dit jaar (2016) aangevraagd zijn maar niet voor 1 januari 2017 worden goedgekeurd onder de nieuwe leennormen van 2017 te gaan vallen.

Daarom komt de AFM met een overgangsregeling. Aanvragers die na 1 januari 2017 een definitief aanbod krijgen maar voor 31 december 2016 een offerte hebben gevraagd kunnen door de hypotheekaanbieder getoetst worden met de leennormen uit 2016.

Deze overgangstermijn geldt tot 1 februari 2017.


28 mei 2020 Wil jij ook nog profiteren van de lage hypotheekrente Door de aanhoudende onzekerheid op de financi?le markten over de gevolgen van de coronacrisis, stijgt de hypotheekrente. Maar nog altijd is deze 'bizar laag'!Het betreft tot nu toe een lichte stijging van...

Lees verder

28 mei 2020 Coronacrisis en gevolgen hypotheek De coronacrisis en de gevolgen voor jouw hypotheek...Helaas zorgt de coronacrisis er ook voor dat veel mensen nu in financi?le problemen komen. Bij steeds meer banken/ geldverstrekker is het daarom mogelijk...

Lees verder

Ontwikkeling: Code Matters, Design: Adeight