Is het slim om je hypotheek over te sluiten?

13 jun 2017 - Thijs Winkelmolen

Als je wilt profiteren van de lage rente is een van de mogelijkheden die je hebt om je hypotheek over te sluiten. Of dit gunstig is hangt af van je bestaande hypotheek en jouw situatie.

Hoe werkt oversluiten?

Je sluit een nieuwe hypotheek af met een lagere rente. Met deze hypotheek los je je bestaande hypotheek af. Door de lagere rente dalen je maandlasten. Dit klinkt aantrekkelijk, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten voordat je gaat oversluiten. Laat je daarom altijd goed adviseren.

Waar moet je op letten?

Vaak moet je een boete betalen aan je bank als je je bestaande hypotheek aflost. Verder moet je er rekening mee houden dat de lage rente gevolgen kan hebben voor je maandelijkse aflossing of spaarbedrag. Dit is van belang als je een annuitaire hypotheek of een bankspaarhypotheek hebt.

Hoe hoog is de boeterente?

De bank kijkt naar het verschil tussen de rente die jij betaalt en de hoogte van de hypotheekrente nu. Het verschil in rente bepaalt voor een groot deel je boete.

En hoe zit het met aflossen en banksparen?

Met een annuitaire hypotheek hangt je maandelijkse aflossing af van de rente. Hoe lager de rente, hoe meer je moet aflossen. Krijg je na oversluiten een lagere rente, dan ga je dus meer aflossing betalen. Dat is ook zo bij banksparen. Het maandelijkse spaarbedrag gaat omhoog als je rente daalt.

Waarom zou je toch oversluiten?

Je gaat nu meteen een lagere rente per maand betalen. Ook zet je je hypotheekrente nu voor een langere periode vast. Je weet dan voor een langere tijd hoeveel je elke maand moet betalen.


09 jun 2022 De meerwaarde van Financiele Planning Veel mensen denken bij de term financiele planning vooral aan geld en cijfers. Jammer, want financi?le planning gaat over zoveel meer. Het gaat namelijk in eerste instantie over jou en het realiseren van...

Lees verder

08 apr 2022 Belastingvrij schenken en ontvangen Een schenking ontvangen van bijvoorbeeld je ouders is prettig. En als ouder je kind een financieel steuntje in de rug geven, zorgt ook voor een goed gevoel. Maar wat zijn de haken en ogen rond...

Lees verder

28 jan 2022 Hypotheekwijzigingen 2022 Ook in 2022 verandert er weer het e.e.a. op de hypotheekmarkt. De 5 belangrijkste wijzigingen voor 2022 die invloed hebben op jouw hypotheek hebben we op een rij gezet.1.De NHG-grens wordt verhoogd. Voor...

Lees verder

Ontwikkeling: Code Matters, Design: Adeight