Nieuwe regels als je in 2017 een huis gaat kopen

04 jan 2017 - Thijs Winkelmolen

Als je in 2017 een huis gaat kopen, moet je met een paar veranderingen rekening houden.

Minder lenen, je hebt wat spaargeld nodig

Je mag in 2017 maximaal 101% van de waarde van je huis lenen. Dit betekent dat je waarschijnlijk wat spaargeld nodig hebt om een huis te kopen. Naast de koopprijs maak je namelijk ook andere kosten als je een huis koopt. Denk dan aan de overdrachtsbelasting en de kosten voor een notaris, een makelaar en financieel advies. Het maximale hypotheekbedrag is hierdoor kleiner dan de totale kosten van de aankoop.

Iets meer lenen

Hoeveel je maximaal mag lenen is ook afhankelijk van je inkomen. Het Nibud stelt elk jaar vast wat het maximale leenbedrag is bij een bepaald inkomen. Daarbij kijkt het Nibud hoeveel geld huishoudens kwijt zijn aan lasten zoals belastingen, energie en boodschappen. Het maximale leenbedrag gaat in 2017 voor alle inkomens iets omhoog. Als je een partner hebt en jullie hebben allebei een inkomen, dan stijgt het maximale leenbedrag nog wat meer.

Uitzondering voor energiebesparing

Er zijn uitzonderingen voor energie neutrale en energiezuinige huizen. Als je het geld gebruikt om je huis energieneutraal te maken (nul-op-de-meter woning) mag je maximaal € 25.000 extra lenen. Voor een energiezuinig huis of voor energiebesparende maatregelen mag je maximaal € 9.000 extra lenen. Je inkomen moet wel minstens € 33.000 per jaar zijn.

Meer hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De maximale koopprijs voor een nieuw huis als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wil afsluiten is vanaf 1 januari 2017 € 245.000. Een hypotheek met NHG heeft een paar voordelen. NHG neemt je restschuld over als je buiten je schuld je hypotheek niet kunt betalen. Ook is de rente die je betaalt lager.


28 mei 2020 Wil jij ook nog profiteren van de lage hypotheekrente Door de aanhoudende onzekerheid op de financi?le markten over de gevolgen van de coronacrisis, stijgt de hypotheekrente. Maar nog altijd is deze 'bizar laag'!Het betreft tot nu toe een lichte stijging van...

Lees verder

28 mei 2020 Coronacrisis en gevolgen hypotheek De coronacrisis en de gevolgen voor jouw hypotheek...Helaas zorgt de coronacrisis er ook voor dat veel mensen nu in financi?le problemen komen. Bij steeds meer banken/ geldverstrekker is het daarom mogelijk...

Lees verder

Ontwikkeling: Code Matters, Design: Adeight